Haviland en Vlaamse regering bereiken akkoord over oplossing voor Westrode

Intercommunale Haviland en de Vlaamse Regering bereikten een overeenkomst voor de invulling van de projectsite in Meise, net ten zuiden van de kern Westrode. Die overeenkomst volgt het voorstel voor de invulling, zoals dit vorig jaar werd voorgesteld aan het grote publiek en die het resultaat was van een uitgebreide inspraakronde.

Het laatste grote stuk open ruimte langs de A12 tussen Brussel en Antwerpen wordt al 50 jaar bedreigd. Op dit moment is het gebied van 78 hectare in Westrode (Meise) natuur, landbouwgrond en parkgebied, maar eigenlijk is het bestemd voor industrie. Intercommunale Haviland probeerde als eigenaar ook al verschillende keren om de site te ontwikkelen, wat niet lukte door buurtprotesten, juridische betwistingen en onopgeloste problemen zoals het gebrek aan een goede ontsluiting voor bedrijven. De onzekerheid voor de open ruimte bleef en er kon geen nieuwe activiteit ontwikkeld worden. Zelfs de geplande fietssnelweg tussen Boom en Brussel raakte in Meise niet gerealiseerd.

 

Van industriegebied naar open ruimte

De Vlaamse Regering en Haviland hebben nu een overeenkomst met een oplossing voor Westrode. Concreet zal Vlaanderen 2/3de van de huidige site voorgoed vrijwaren als groene long, door 60 hectare over te kopen van Haviland. Deze onbebouwde ruimte zo groot als 120 voetbalvelden kan dan verder vergroend worden. De bestemming van dit gebied verandert van industriegebied naar open ruimtegebied, zodat het definitief onmogelijk wordt om hier bedrijven neer te poten. Een derde van de huidige site – ongeveer 20 hectare – zal dan ontwikkeld worden als woongebied en KMO-zone met focus op lokale bedrijven. Om te vermijden dat de mensen die vandaag langs de Patatestraat wonen hier last van ondervinden, zal het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) een nieuwe verbindingsweg aanleggen die aansluit op het complex A12 Londerzeel- Zuid.

Er komt ook een nieuw stuk fietssnelweg, om de F28 tussen Boom en Brussel mogelijk te maken.

 

Gedragen totaaloplossing

Dit nieuwe plan voor Westrode heeft een ruim en sterk draagvlak, want het groeide van onderuit. Grondeigenaar Haviland en gemeente Meise sloegen de handen in elkaar. Space-Lab voerde in samenwerking met Value Partners, Cluster Landscape, Vectris en tri.zone een uitgebreide onderzoeksopdracht uit, waarop een grote inspraakronde volgde.

Voorzitter van Haviland Walter De Donder: “Deze nieuwe aanpak loonde. We spaarden kosten noch moeite om samen met alle betrokkenen een nieuwe toekomstvisie en een gedragen masterplan te formuleren. Omwonenden en lokale betrokkenen konden zich uitgebreid laten horen. Deze aanpassingen toetsten we af bij experts, natuurorganisaties en buurtcomités en goten we in een concreet plan, in nauwe samenwerking met gemeente Meise en de Vlaamse Overheid. Deze gedragen totaaloplossing, met een evenwicht tussen open ruimte, wonen en economie, is het resultaat van goed beheer in het belang van onze vennoten”.

Algemeen directeur van Haviland Stephan Verwee vult aan: “We zijn tevreden dat de Vlaamse Regering de piste van dit gedragen voorstel volgt. Als publieke ondernemer ontzorgen we de 35 lokale besturen van Halle-Vilvoorde en realiseren we complexe projecten waarin maatschappelijke, economische en duurzame doelstellingen samenkomen. Deze oplossing voor Westrode is daar een mooi voorbeeld van, met een goed evenwicht tussen open ruimte, wonen en economie”.

 

Lokale landbouw en ondernemerschap

Ook burgemeester van Meise Gerda Van Den Brande is blij dat de deal rond is. “We trokken met gemeente Meise de afgelopen jaren mee aan de kar om dit tot een goed einde te brengen. De dialoog met onze inwoners was voor mij cruciaal. De participatiemarkten waren een groot succes en leidden tot een gedragen uitkomst. We verankeren de groene open ruimte, waarvan een deel landbouwzone waar onze landbouwers verder kunnen werken aan de toekomst. Het lokaal ondernemerschap kan verder groeien in een nieuwe KMO-zone. Een opsteker voor de welvaart en werkgelegenheid in onze buurt”.

“We hebben een breed bondgenootschap verzameld en hebben alle neuzen in dezelfde richting gekregen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts.  “Het conflictmodel is verruild voor een overlegmodel, van de rechtbank naar de werkbank. Natuur en economie moeten geen vijanden zijn van elkaar: dit plan toont hoe we beiden kunnen verzoenen. Dat is net een kenmerk van onze brede Vlaamse Rand, waar we meer groen al jaren combineren met bedrijvigheid”.

 

 

Terug naar ons volledige nieuwsoverzicht >

© Meise-Westrode 2023